Pages

Rindu Itu Invisible

" i miss you" aku kata. "i miss you like a friend miss a friend's company"

Kami berborak mengenai hati dan perasaan masing-masing. Becerita apa yang tak kena tentang kita. Becerita tentang bulan, bintang, perang galaksi, awan dan Obi-Wan Kenobi. Kami bercerita bertentangan mata. Bila penat bercerita, kami diam dan tunduk ke bawah atau pandang sekitar kawasan. Hinggalah salah seorang memecah kebuntuan sepi. Selalunya aku lah menjadi watak itu. ataupun dia.

"i rasa i ini invisible lah" kata dia. "orang selalu tak perasan i ada di sekitar"

"Huh? Kenapa?" aku kata.

"Entah. Sejak dulu lagi. I selalu rasa i invisible"

"ye ke? orang ramai je perasan you?"

"entah lah. i selalu rasa gitu. i tak femes kot. maybe la."

"Maybe kot" aku setuju. "Tapi takpe. Nanti i reka alat pengesan orang invisible. Bila dia detect orang invisible, dia akan cucuk pinggang, atau lagi power, dia akan geletek orang invisible macam you. Geletek sampai terkencing. okay? okay!"

"jaaahaaat!!" jerit dia dengan muka marah geram.

Dia kata, bila aku sebut I miss you, dia rasa dalam hati dia ada taman. Cuma dalam taman itu, ada satu bunga. 5 kelopak. Dan bila aku tambah i miss you as friend, 1 kelopak gugur. Tapi taman itu masih wujud. Dia kata dia masih hepi bila ada orang rindu dia walaupun 1 kelopak bunga kurang. Dia masih hepi.

Tapi dia tak tahu yang bila dia kata I miss you pada aku. Hutan Tropika terus terwujud dalam hati. Bunga berkembang mekar. Air Terjun mengalir deras lalu membentuk pelangi di kaki air. Rama-rama beterbangan. unggas berbunyi. semua serba-serbi yang perfect macam dalam gambar lukisan, semua ada dalam hati aku. Cuma, bila dia tambah rindu macam kawan. Sekejap saja hutan rimba fantasi dalam hati terbakar. Air terjun kering kontang, monyet-monyet bertempiaran lari, gajah merusuh dan yang pasti, bunga tidak tinggal kelopak. Macam itu lah aku rasa.

"i miss you" aku kata. "i miss you like a friend miss a friend's company" aku tipu. tipu part "a friend's company"

3 comments:

Anonymous said...

Seyes cute

perempuan berkalung sorban said...

sedap sangat. baca berapa kali pun rasa sedap lagi macam kek keju beseroh. hehe.

perempuan berkalung sorban said...

disebabkan tak banyak post, scroll2 ke bawah jadi sampai ke post ini jugak. terpaksa lah komen lagi. sedap tahap gaban. haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails