Pages

Earth Hour, Blog, Fesbuk, Twitter dan Saya

Lately, saya rasa blogging ini dah tak hip dah macam dulu. Kalu dulu, kemain lagi tulis berpatah-patah kata ayat, berperenggan renggan. Sekarang, tak sampai 5 patah kata. Yang lebih yang ayat kopi paste. Nak update bukan main liat. Sebulan sekali. Atau sebulan dua kali. Itu atas mood lah.

Mungkin blogging ini dah ramai sangat orang buat, itu pasal saya rasa tak hip. Dan ramai juga yang dah kurang blogging buat saya rasa down nak menulis. Itu belum campur blogwalking lagi. Banyak sangat blog yang tak berkualiti sekarang. Semua cerita pasal mekap. Beli tepung mekap. Kengkawan dia. Hello. Saya tak kenal kawan awak. Tapi kalu awak kenalkan, eg. kasi link ke blog kawan awak ke, atau fesbuk kawan awak ke. Takpe lah jugak. Buleh saya pantas ke sana atau add kawan awak tu dalam fesbuk saya. Ini tidak. Duk tunjuk gambau je. terliur la saya. Ingat senang ke menahan perasaan menonton awek tapi tidak dapat berbuat apa-apa. Tensen tahu. Tensen.

Oleh itu saya banyak menghabiskan masa di fesbuk. Fesbuk pun ada suka dan keji dia jugak. Macam contoh. Di dunia luar, dia nampak macam baik. Tapi bila di fesbuk, status dia. Status benci. Aok tahu macam mana status benci tu? Sikit-sikit mengeluh pasal hidup. 5 minit selang, mengeluh lagi. Tak termasuk kaki update seminit dua sekali. Nak berok kabor, nak makan kabor, nak mandi kabor, nak tido kabor, silap-silap tengah mimpi pun kabor jugok. contoh; "Saya sedang bermimpi Maya Karim tidak berbaju. Aok mimpi ape? Misti tak best macam mimpi saya" - Status fesbuk. Lama-lama orang yang kita kenal di real life, kita jadi menyampah dengan dia. Itu yang tak best. Status la berpada-pada. Ha. Itu pro dan con dia. Yang pro, tak soh cakap ler. Banyak. Seperti awek cun tegur, mengutuk rakan sebaya, kongsi berita best kepada orang lain dan lain-lain.

Di samping fesbuk, saya jugak meluangkan masa di twitter. Twitter adalah tempat meroyan saya. Kalu di fesbuk, kena tulis status dua hari sekali, atau tiga hari sekali. Twitter adalah tempat saya meroyan sejam sekali, atau lebih. Lagi pula, berita yang disampaikan melalui twitter amat lah lagi laju dari fesbuk, emel dan mesej sms. Memang dia berbunyi twit twit. pasal saya set kalu ada mention saya dia berbunyi. Mention tu apa? Mention tu macam reply lah. Saya meroyan di twitter, orang pun tanye kenapa. dia nak reply kena mention saya. Kalu tak mention, memang saya buat dunno la. Sekarang ada trend main twitter tak mention. Macam celaka. Nak mention kena tahu twitter handle. Twitter handle tu apa pulak? Kira macam id saya lah. id saya ialah @darkkadabra Memula saya letak @darkkavakadara. tapi panjang sangat. tak puas nak taip twit. Twitter buleh tulis dalam 140 askara je. askara tu tak tahu apa? kira macam ruang lah. space pun dia kira satu. Nak belajar guna? Tak payah la. Nanti kamu kata tak fun.

Apasal apa tak fun? Pasal tak de orang nak baca twit kamu mula-mula. Takde follower. Saya lain lah. Ada lebih kurang 250 follower. Pengikut setia. Tapi bukan menganut agama saya. Bukan. Saya no ayah pin. Saya orang biasa je. Yang saya follow, sikit je. Dulu banyak lah. Tapi unfollow sebab banyak meroyan pasal cinta la, loneli la. Jual emas lah. Nak bawak awek dating la. Candle lite dinner lah. Lalu saya unfollow. Saya follow makwe, nerd, geek, gamer, techo savvy dan rakan taulan yang paham apa itu sarcasm.

Sebut pasal sarcasm. Ah. Nanti lah saya cerita pasal ni. Dah panjang sangat. Awak bukan nye baca panjang-panjang gini.

Oh ye. Sebut pasal sarcasm. Teringat pulak saya pasal Earth Hour. Jam Bumi.

Saya tak buat apa-apa. Tak tutup lampu, tak tutup pc. tak tutup kipas. Dan saya rasa okay. Pasal hari Sabtu kan hari tanpa beg plastik. Cukup la saya berkorban satu aje. Iaitu beg plastik. Tak payah berkorban banyak-banyak. Lain kali buat lah Earth Hour hari lain.

Konklusinya, saya mahu mengingatkan orang lain bahawa blogging ini fun. Kalu kontent menarik. Yang tak fun nya kalu cerita pasal life sendiri sangat. Tulis lah general sikit. Tak pun kalu tak buleh jugak, tulis blog pesen kelakar macam akak Tasek. Dengar cerita sekarang dia dengan dumbell macam tak buleh berpisah. Lepas makan je kasi sepam dumbbell.

Esok pulak saya sambung, kalu saya tak bizi macam perdana menteri Italy yang sibuk di mahkamah dengan kes buat seks dengan budak perempuan bawah umur. Orang macam tu punya scandal pun tak letak jawatan lagi. Apatah lagi Anwar yang dituduh gay dan kaki perempuan pada masa yang sama. Ah. Kalu dah cerita memang lambat lah nak berhenti ye dok?

Bai.

2 comments:

SnowladieS said...

agree with you :O
bai

(-_-") said...

abang. aksara lah. bukan askara. dah macam bunyi maskara lak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails