Pages

Apa Projek Entah


1. Sang Freud Press akan menerbitkan 4 buat antologi menurut genre dalam masa terdekat.

2. Antologi itu adalah Fantasi, Noir, Cinta, dan Sa-Fai.

3. Untuk tiap Antologi ada dua orang penyunting.

3.1. Penyunting Antologi Cinta: Taf Teh & Shaira Amira.

3.2. Penyunting Antologi Fantasi: Alina Abdulla & Reza Rosli

3.3. Penyunting Antologi Sai-Fai: Azzief Abd Khaliq & Liyana Dizzy

3.4. Penyunting Antologi Noir: Adam Kasturi & Nazri M. Anuar

4. SFP mencari 8 orang penulis untuk tiap Antologi.

4.1. Tiap Penulis akan diberi ruang kira-kira 10 mukasurat.

4.2. Tiap Penyunting juga diberi ruang yang sama, yakni 10 mukasurat untuk samada, menulis fiksyen, esei, atau menjemput seorang penulis lain untuk menulis cerpen/esei.

4.3. Ini dibuat untuk tujuan pengiraan royalti. Penulis dan penyunting akan berkongsi 50% royalti dari keuntungan untuk setiap buku (selepas ditolak modal). Jadi, setiap penulis/penyunting berhak menerima 5% royalti.

4.4. Setelah dipilih, tiap Penulis juga akan diberi opsyen untuk membikin koleksi mereka sendiri. Inilah tujuan utama projek ini: yakni untuk mencari penulisan baru.

5. Saiz buku adalah seperti berikut: 10.5cm x 15cm. Yakni saiz separuh kertas A5 (untuk contoh, sila rujuk pada Puisi Poket terbitan SFP).

5.1. Tiap buku dijangka dijual dengan harga RM15 sebuah di kedai-kedai, dan RM10 jika dijual secara terus.

5.2. Tebal tiap buku adalah 112 mukasurat.

6. Tiada tarikh tutup. Selagi belum mendapat 8 orang penulis yang sesuai, sselagi itu penyertaan masih terbuka.

6.1. Komitmen penyunting hanyalah hingga hujung September sahaja. Jika masih belum mencukupi 8 orang penulis, tugas penyuntingan akan diambil-alih oleh penerbit. Tapi penyunting masih lagi berhak terhadap perkongsian royalti seperti di atas.

6.2. Ada kemungkinan, jika penulis yang sesuai sudah ditemui, tapi jumlah penulis untuk antologi masih belum mencukupi, pihak SFP mungkin akan meneruskan dengan projek buku individu penulis itu (sudah tentu dengan kerelaannya. Ini bukan autokrasi)

7. Hakcipta karyaadalah milik penulis sepenuhnya.

8. Sila sebarkan risalah ini kepada sebanyak orang yang anda kenali sebagai tanggungjawab anda pada perkembangan sastera tanah air yang tercinta.

**********

Aku memang tak dak kena mengena dengan Sang Freud Press. Tapi aku sekadar menyokong projek mereka. Kerna aku perlukan bacaan yang unik. Owh, ya. Mereka tak upah aku Liyana Jasmay untuk ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails