Pages

Datuk Panglima Siber

Aku kesian melihat Apis yang terpaksa menonton cerita bersiri kegemarannya bermula dengan Episod 7. Mana taknya. Semua yang berlaku atas kesilapanku. Terlalu ghairah menekan papan kekunci. Hingga tidak sedar, aku telah menekan kekunci shift serentak dengan delete. Habis hilang sebahagian fail-fail itu.

Apis Kecewa. Aku rasa bersalah. Apis Muram. Aku Muram.

Tak sanggup aku melihat kekecewaan Apis. Hampir menitik air mata aku. Aku pernah mengalami situasi ini. Menonton cerita bersiri episod 7 dari 11 episod dan tidak menonton episod yang awal-awal amatlah sangat tragik. Sadis, dan Memilukan.

Tidak boleh jadi. Aku perlukan pertolongan. Aku perlukan bantuan.

Segera, aku hubung rakan siberku yang sentiasa memberikan tips-tips berguna dan pantas mengenai komputer.

"Hop.." aku via Instant Messenger

Tunggu. Lama. Kemudian dibalas kembali.

"Yup. Ada apa hal?" Eins via Instant Messenger (IM)
"Halnya adalah kamu tahu cara-cara untuk mengembalikan fail yang terpadam dalam komputer? Ataupun buleh kamu rekemenkan software yang bagus untuk situasi ini?" aku via IM

"Owh, Recuva" Eins via IM

"Recuva? Bagus?" aku via IM

"Sangat bagus. Sudah la percuma. Tip-top pula tu. Cuba kau curi telefon bimbit atau kamera digital gadis. Kemudian kau guna Recuva. Pasti kau akan dapat gambar-gambar yang tidak senonoh mereka. Haha." Eins via IM

"Ah, kini kau sudah mengajar aku menjadi budak yang jahat. Jadi pencuri. Jadi pengedar gambar-gambar yang tidak senonoh" aku via IM

"Haha. Tidak. Tidak. Aku bergurau sahaja. Aku kasitahu yang salah satu cara pengedaran gambar-gambar yang tidak senonoh adalah melalui penggunaan Recuva ni. Walaupun mereka sudah padamkan gambar-gambar itu, tetapi dengan menggunakan Recuva. Gambar-gambar itu mudah dikembalikan. Jadi aku nasihat kau, bagitahu gadis-gadis lain. Jangan ambil gambar-gambar yang tidak senonoh walaupun selepas itu, mereka padam." Eins via IM

"Ah, baiklah. Terima Kasih Saudara. Nasihat kau akan ku guna sampai hujung hayatku" aku via IM.

**************************************

Apis kembali senyum. Senyum aku lihat apis senyum. Kini dia dapat menonton cerita bersirinya dari episod satu. Tidak tidur malam.

Betul. Menggunakan Recuva sangat cemerlang. Proses pengembalian fail sangat cepat. Efektif. Dan berkesan. Mampan, Gitu dan Berketrampilan. Dah la Kacak, Hensem, beriman pula tu. Aku memuji Recuva.

Jika kamu terpadam fail-fail penting. Jangan bimbang. Gunakan Recuva. Fail anda tidak terpadam lagi malah muncul semula. Dan kepada semua, terutama gadis-gadis. Sila jangan ambil gambar-gambar yang tidak senonoh untuk membenteras pengedaran gambar-gambar yang tidak senonoh. Pesanan ini ditaja oleh Kementerian Pertahanan Cawangan Beserah.

Aku tawa dalam kepuasan. Eins, jika kau terima surat jemputan untuk ke Majlis Keputeraan aku. Datanglah. Kerana aku ingin memberikan kau anugerah yang membawa gelaran Datuk Panglima.

4 comments:

Hidemichi said...

recuva? mcm jenama contact lense... Info yg bagus!

EM AN said...

kebetulan, aku baru je hilang satu file besar kesemua installer software aku.
terima kasih untuk info ni :)
aku da dapat balik, walaupun tak semua.

StingRay said...

hah...kena low level format hp aku nih...

@tune® said...

aku sgt memerlukan bantuan ini..tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails